12/3/08

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΑ;

Ζούμε στην εποχή των βιοτεχνολογιών, στον αιώνα του γονιδίου, μας λένε˙ της βιοτεχνολογίας ως πανάκειας και του γονιδίου ως ιδεολογίας. Στην ουσία βρισκόμαστε μπροστά σε μια εντεινόμενη και μεθοδευμένη προσπάθεια επιβολής –ασυζητητί- των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (κοινώς των «μεταλλαγμένων»). Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί έχοντας επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στη βιοτεχνολογία, προσπαθούν να προλάβουν τη γενίκευση της συζήτησης, πείθοντας εκ των προτέρων και φιμώνοντας τον αντίλογο. Συνεργός στην εκστρατεία αυτή, το Kράτος και τα Πανεπιστήμια. Πρωταγωνιστής δε, το λόμπι των βιοτεχνολογικών εταιριών. Εταιρίες με σκοτεινό παρελθόν και παρόν (βλ. συνεργασίες με το στρατό για την παραγωγή χημικών όπλων) και στρατηγικό στόχο τον έλεγχο της γεωργικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της ιατρικής, των λεγόμενων βιοκαυσίμων. Παράδειγμα της συμμαχίας Κράτους και βιοτεχνολογικών εταιριών είναι το συνέδριο που διοργανώνει η εταιρία Βionova στην Αθήνα (2-3 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο) το οποίο γίνεται με την αρωγή και την επίσημη συμμετοχή 7 υπουργείων. Η Βionova ως επίσημος φορέας του Λόμπι των Εταιριών Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, έχει βασικό στόχο την προώθηση των ΓΤΟ στην αγορά και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας γύρω από τη βιοτεχνολογία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα editorial του περιοδικού ΒΙΟ που εκδίδει η προαναφερθείσα εταιρία, στα οποία με τον πιο χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο υπόσχεται υπερκέρδη σε όσους επενδύσουν. "Τhere‘s no business like biotech business!" γράφουν. Μιλάνε για μπίζνες, για μπίζνες γονιδίων, για κέρδη και υπερκέρδη στη "νέα γη του γονιδίου". Η πιο προσοδοφόρα επιχείρηση στο εξής, θα αφορά τα ίδια μας τα γονίδια και τον χειρισμό τους από τους επενδυτές – ερευνητές.
Το μεγάλο ψέμα των φαρμακευτικών εταιριών είναι ότι στοχεύουν στην υγεία, ενώ ο βασικός τους στόχος είναι οι επενδύσεις και το κέρδος. Γι’ αυτό, κύρια τακτική τους είναι η στενή συνεργασία με μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες και η εφαρμογή των μεθόδων του μάρκετινγκ, για να διεισδύσουν στην αγορά και να επιβληθούν στα μυαλά των ανθρώπων, με ύπουλο τρόπο. Αποκαλυπτικό παράδειγμα το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1997 και που αφορούσε τη συνεργασία ανάμεσα στην EuropaBio, τον οργανισμό που αντιπροσωπεύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τις βιοτεχνολογικές βιομηχανίες, και την εταιρία Burston Marsteller, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες συμβούλων δημοσίων σχέσεων. Η συνεργασία αυτή αποσκοπούσε στο σχεδιασμό μιας πολύμορφης και πολυδάπανης στρατηγικής επηρεασμού της κοινής γνώμης, με βασικό στόχο να εξωραϊστούν στη φαντασία των ευρωπαίων καταναλωτών τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και να δημιουργηθεί θετική στάση για την κατανάλωσή τους. Οι οδηγίες που δίνονταν ήταν ξεκάθαρες: «…Πρέπει να αποφεύγονται ανοικτά ντιμπέιτ στα ΜΜΕ σχετικά με τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών γιατί είναι μάχες που εύκολα θα χαθούν…Χρησιμοποιήστε πολιτικά πρόσωπα και έγκυρους δημοσιογράφους για να μεταφέρουν το μήνυμα και αποφεύγετε επίσης κατ’ ιδίαν εμφανίσεις. Αυτό κάνει πιο έγκυρο το μήνυμα και δε συνδέει την αξιοπιστία της πληροφορίας με τον χώρο των βιομηχανιών βιοτεχνολογίας και την επιδίωξη κέρδους…Μέσω των ΜΜΕ πρέπει να παρέχουν υλικό με θετικά, ανθρώπινα μηνύματα που γεννούν ελπίδα, ικανοποίηση, φροντίδα…».
Την ίδια τακτική ακολουθεί και η BIONOVA στην Ελλάδα και μάλιστα με τον πιο χυδαίο τρόπο. Ενώ δεν υπάρχει μια ανάγκη ( τα "μεταλλαγμένα" τρόφιμα π.χ ), προσπαθούν να την επιβάλουν, με όλα τα μέσα.
Η μετατροπή της υφηλίου σε ένα απέραντο πείραμα έχει ήδη δρομολογηθεί με πρόσχημα την υγεία, την περιβαλλοντική ευαισθησία, την εξάλειψη της πείνας, τη στιγμή που οι αμφιβολίες που υπήρχαν εξαρχής, επιβεβαιώνονται σήμερα, από τις αρνητικές επιπτώσεις των βιοτεχνολογικών εφαρμογών. Καμία εταιρία και κανένα φερέφωνό της όμως δεν ανοίγουν διάλογο γι’ αυτά. Γιατί να το κάνουν άλλωστε, οι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι: ΚΕΡΔΗ και BUSINESS.
Θεωρούμε λοιπόν, πολύ σημαντικό να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στα σχέδια της Bionova. Ένα σοβαρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι να ανοίξει δημόσια ο διάλογος γύρω από τις γενετικές επεμβάσεις και τη διοχέτευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη φύση και στον άνθρωπο, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για τις μεθοδεύσεις των εταιριών και του Κράτους, κυρίως όμως επειδή το ζήτημα δεν είναι επιστημονικό αλλά βαθιά πολιτικό. Αφορά τις αποφάσεις που παίρνουν άλλοι για τη ζωή μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει εμείς να αποφασίζουμε για τη ζωή μας και ότι πρέπει να βρούμε τους τρόπους να το κάνουμε πράξη. Ας ανοίξει λοιπόν ο διάλογος, κυρίως όμως ας προσπαθήσουμε να αυτοοργανώσουμε τις βουλήσεις μας στο εδώ και τώρα.
Λέμε όχι στο βιοτεχνολογικό μέλλον που μας ετοιμάζουν: - Επειδή οι βιοτεχνολογικές επεμβάσεις είναι ενδογενώς επικίνδυνες για την υγεία και τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων μέσα στα οποία ζούμε.
- Επειδή είναι το πιο χυδαίο όραμα της εμπορευματικής κοινωνίας. Η προσπάθεια να μετατραπεί η ίδια η ζωή ακόμη και στα στοιχειώδη της -τα γονίδια- σε εμπόρευμα, σε αντικείμενο αγοραπωλησίας κατοχυρωμένο από πατέντες, που θα ελέγχεται από τα συμφέροντα μερικών πανίσχυρων οικονομικά βιοτεχνολογικών εταιριών. Στο βωμό του κέρδους όλα διακυβεύονται.- Επειδή λέμε όχι στη «νέα ευγονική» και το ρατσισμό που θα βασίζεται στα γονίδια. Σε μια λογική που «ιατρικοποιεί» ανθρώπινες συμπεριφορές βαφτίζοντας τες αποκλίσεις και νόσους.
- Επειδή θεωρούμε ότι η μόνη λύση από την πλευρά της οικολογικής κρίσης του πλανήτη είναι η αρμονική επανενσωμάτωση στη φύση και όχι η υποκατάστασή της. Πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δεν είναι η ασύδοτη κοινωνία, αλλά εκείνη που αναγνωρίζει τα όριά της.
-Επειδή το αρνούμαστε ως ιδεολογία και όραμα. Είναι η θρησκεία του σύγχρονου καπιταλισμού. Υπόσχεται έναν παράδεισο που θα έρθει στο άμεσο μέλλον, τελειοποιώντας το ανθρώπινο είδος και διορθώνοντας τη φύση. Πάνω σε αυτό το παραμύθι χτίζεται μια επιβολή εδώ και τώρα.
Η αντίθεσή μας στη βιοτεχνολογία της κυριαρχίας είναι αντίθεση στη διαχείριση πληθυσμών και σωμάτων από εταιρείες, στρατούς και κυβερνήσεις, είναι αντίθεση στους πολέμους και τις γενοκτονίες ενάντια στους φτωχούς, είναι αντίθεση στη μετάλλαξη (και κατόπιν την κλωνοποίηση) όλων μας σε πειθήνια όργανα φανερών και κρυφών εξουσιών.
Ας ανοίξει επιτέλους ο διάλογος μέσα στην κοινωνία κι ας προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, μέσα από ξεκάθαρα αντιιεραρχικές και ισότιμες σχέσεις. Ας οικοδομήσουμε με όσα μέσα έχουμε, στο εδώ και τώρα και χωρίς να προδίδουμε τις αρχές μας, ό, τι προοιωνιζόμαστε για το αύριο. Ας βγούμε από την απάθεια κι ας σπείρουμε τους σπόρους της αντίστασης ενάντια στο ζοφερό βιοτεχνολογικό μέλλον που σχεδιάζουν στις πλάτες μας.

μαυρο πιπερι
αυτονομο στεκι
παιδια του σωληνα