10/9/08

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008 στο επιστημονικό–τεχνολογικό πάρκο ηπείρου πραγματοποιείται ημερίδα στα πλαίσια του προγράμματος «γεωργία-τρόφιμα-αλιεία και βιοτεχνολογία», η οποία διοργανώθηκε από τη γενική γραμματεία έρευνας και τεχνολογίας του υπουργείου ανάπτυξης, το επιστημονικό-τεχνολογικό πάρκο και την εταιρεία bionova.

Το βιοτεχνολογικό λόμπι κάνει ακόμη μια φορά την εμφάνισή του στα γιάννενα, ύστερα από α) τις εξαγγελίες της bionova (περιοδικό BIO τ.20) σχετικά με την επικείμενη ίδρυση πάρκου βιοτεχνολογίας στο χώρο του επιστημονικού πάρκου ηπείρου, β) την εγκατάσταση στο επιστημονικό-τεχνολογικό πάρκο ηπείρου παραρτήματος μιας από τις εταιρείες-τράπεζες βλαστοκυττάρων (biohellenika), γ) την πραγματοποίηση στις 7/5/2008 ημερίδας με θέμα «ενεργειακές καλλιέργειες – παραγωγή βιοντίζελ», στα πλαίσια του επιχορηγούμενου από την ευρωπαϊκή ένωση προγράμματος BIOSIS που στόχο έχει την προώθηση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών και τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής βιοκαυσίμων.

Η bionova είναι η αιχμή του βιοτεχνολογικού δόρατος στην ελλάδα εκπροσωπώντας και υποστηρίζοντας εταιρείες και βιομηχανίες βιοτεχνολογίας, όπως αντίστοιχα οι οργανισμοί BIO στην αμερική και EUROPABIO στη ευρώπη με τις οποίες η bionova σχετίζεται άμεσα. Σκοποί της είναι η προώθηση των προϊόντων και των εφαρμογών της βιοτεχνολογίας μέσω της προπαγάνδας στα μμε, μέσω άσκησης επιρροής στα κέντρα λήψης αποφάσεων και της δημιουργίας ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων για τις εταιρείες, τα προϊόντα και τις εφαρμογές βιοτεχνολογίας. Επίσης μια από τις βασικές δραστηριότητες της bionova είναι η διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και σεμιναρίων. Τα συνέδρια αυτά χρηματοδοτούνται από ελληνικά υπουργεία και σιγοντάρονται από πολιτικούς εκπροσώπους, δημοσιογράφους, επιφανείς επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, και ερευνητές. Στόχος των συνεδρίων, πράγμα που φαίνεται και από τη θεματολογία τους είναι από τη μια η προπαγάνδιση των προτερημάτων και των κοινωνικών οφελών (που κατά τη γνώμη τους) έχουν οι βιοτεχνολογικές εφαρμογές. Από την άλλη είναι η προώθηση και η ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μέσω της συνεργασίας εταιρειών και επενδυτών με επιστήμονες, ερευνητές και πανεπιστημιακούς στα πλαίσια της επιχειρηματικής ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας στην ελλάδα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των παραπάνω ( δηλαδή της χρηματοδότησης, της υποστήριξης, της συνεργασίας του λόμπι της βιοτεχνολογίας με το ελληνικό κράτος, πανεπιστήμια, επιστήμονες, δημοσιογράφους κ.ά.) αποτελούν οι προπαγανδιστικές αναφορές υπέρ της βιοτεχνολογίας σε σχολικά βιβλία βιολογίας του γυμνασίου και του λυκείου, οι σχεδόν επί καθημερινής βάσης θετικές αναφορές σε εφημερίδες και τηλεόραση, οι διάφοροι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές που είναι στελέχη της bionova, συνεργάτες και ομιλητές στα συνέδρια που διοργανώνει, όπως επίσης το γεγονός ότι το 4ο συνέδριο βιοτεχνολογίας της bionova στην αθήνα το φλεβάρη του 2008 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα 7 υπουργείων και άλλων κρατικών οργανισμών. Ακόμα ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η ημερίδα της 9/6/2008 στα γιάννενα που διοργανώθηκε από τη γενική γραμματεία έρευνας και τεχνολογίας του υπουργείου ανάπτυξης (δηλ. το κράτος), το επιστημονικό-τεχνολογικό πάρκο (δηλ. το πανεπιστήμιο ιωαννίνων και την περιφέρεια ηπείρου) και την εταιρεία bionova. Με δύο λόγια η bionova απροκάλυπτα χέρι-χέρι με το ελληνικό κράτος και το πανεπιστήμιο ιωαννίνων προωθούν τους σχεδιασμούς τους στην ήπειρο όπως φυσικά και στις υπόλοιπες περιφέρειες του ελληνικού κράτους.

Αποκαλυπτικό για το στυγνό κερδοσκοπικό χαρακτήρα των σχεδιασμών αυτών είναι το παρακάτω απόσπασμα από το περιοδικό της bionova, όπου η εταιρεία διακηρύσσει ότι «είναι καιρός η επιστήμη και η τεχνολογία να συναντηθούν για να παράξουν υπερκέρδη». «Υπερκέρδη» όπως τα μεταλλαγμένα, ο έλεγχος της αγροτικής παραγωγής και διατροφής από πολυεθνικές εταιρείες, η καθολική κυριαρχία της ιδεολογίας του επιστημονισμού που θεωρεί τους ανθρώπους και τη ζωή αναλώσιμη πρώτη ύλη, η μετατροπή της ζωής σε ιδιοκτησία και εμπόρευμα, ο έλεγχος του σώματος, η ανάδυση της «νέας ευγονικής», η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της επιστήμης, τα βιολογικά όπλα, το κράτος βιοασφάλειας και ο καθολικός κοινωνικός έλεγχος.

Η εναντίωση στη βιοτεχνολογία της κυριαρχίας και τους μηχανισμούς προώθησής της είναι μονόδρομός.

Βιο-επιχειρηματίες όσο εμπορεύεστε τις ζωές μας

Θα μας βρίσκετε μπροστά σας.

Αντίσταση-Αυτοοργάνωση-Κριτική σκέψη

ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

plebe canaglia