14/3/07

H ZΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΓΟΝΙΔΙΩΝ


Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου έγινε πορεία ενάντια στο lobby βιοτεχνολογίας, που συναντήθηκε για το 3ο συνέδριο βιοτεχνολογίας, στην Αθήνα στο πολυχώρο Αθηναίς.

Η πορεία οργανώθηκε από διάφορες ομάδες και στέκια του χώρου που ασχολούνται με το θέμα (αντιεξουσιαστικό στέκι μυτιλήνης, παιδιά του σωλήνα, μαύρο πιπέρι, ξενοδοχείο των ξένων, σύντροφοι/ισσες από Γιάννενα και Πάτρα, κατάληψη rosa nera, περιοδικό ευτοπία, ελευθεριακό στέκι πικροδάφνης, θερσίτης, πρωτοβουλία φοιτητών γεωπονικού πανεπιστημίου). Η συγκέντρωση του κόσμου έγινε στην πλ. Κουμουνδούρου, όπου υπήρχε μικροφωνική από την οποία διαβάζονταν κείμενα σχετικά με το ζήτημα των μεταλλαγμένων και της βιοτεχνολογίας. Κατά της 12.00μμ ο κόσμος βγήκε στον δρόμο και μέσω της οδ. Πειραιώς και Ιεράς οδού κατευθύνθηκε προς στο συνεδριακό κέντρο. Η πορεία που είχε πάνω από 500 άτομα έφτασε σχεδόν ως το χώρο του συνεδρίου και διαλύθηκε στο μοναστηράκι όπου μοιράστηκαν κείμενα και προκηρύξεις. Ακούστηκαν συνθήματα όπως: πατέντες στα γονίδια εκπτώσεις στην ζωή αντίσταση στην νέα ευγονική, τα΄χουμε ξαναδεί τα κλωνοποιημένα χιλιάδες τηλεθεατές έχουν το ίδιο βλέμμα, έχει λύσεις η βιοεπιστήμη τεχνητά χαμογέλα μεταλλαγμένη μνήμη, μυαλό μεταλλαγμένο από τις εντολές σου λένε πως να ζήσεις οι πολυεθνικές, οι ματατζήδες είναι μεταλλαγμένοι γι αυτό είναι έτσι πράσινοι και παραφουσκωμένοι, στον πολυεθνικών την κυριαρχία το πρόταγμά μας είναι γη και ελευθερία.

To συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώθηκε από την Aστική Eταιρεία Bιοτεχνολογίας και Bιοεπιστημών Eλλάδος, την BIO (την διεθνή Oργάνωση Bιομηχανιών Bιοτεχνολογίας), τη EuropaBio (την ευρωπαϊκή Ένωση των Bιομηχανιών Bιοτεχνολογίας) και την Ένωση Bιοτεχνολογίας Eλλάδος, με άλλα λόγια από τους διεθνείς, τους ευρωπαίους και τους εντόπιους εκπροσώπους του λόμπυ της βιοτεχνολογίας. Η επιλογή της Ελλάδας ως πεδίο ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας, όπως φαίνεται από το site της εταιρίας BionovaHellas, oφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα έχει στρατηγική θέση σε σχέση με τα βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και είναι πολιτικά ουδέτερη, ενώ στα μειονεκτήματά της συγκαταλέγονται η μεγάλη γραφειοκρατία, η μικρή ανάπτυξη στον τομέα της βιοτεχνολογίας και το ότι «υποφέρει» από κοινωνικές παρερμηνείες όπως ο αντικαπιταλισμός… Επίσης στους στόχους της είχε τοποθετήσει την διαμόρφωση της γνώμης των media υπέρ των βιοτεχνολογικών εφαρμογών. Tο συνέδριο είχε τρεις βασικές θεματικές: H πρώτη αφορούσε την «πράσινη» και τη «λευκή» βιοτεχνολογία (γεωργοκτηνοτροφία, φυτά), η δεύτερη τις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην ιατρική, και η τρίτη τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, καθώς και την επιχειρηματική συνεργασία στον βιοτεχνολογικό τομέα (βιοασφάλεια, βιοκαύσιμα, περιβαλλοντική βιοτεχνολογία και καταγραφή γονιδικού χάρτη πληθυσμών).

Το lobby τις βιοτεχνολογίας, δεν ανοίγει πλέον δημόσιες συζητήσεις και αποφεύγει κάθε είδους "ανοιχτό" διάλογο, ακόμη και τον υποτιθέμενο διάλογο στα μμε, λόγω της τεράστιας αντίστασης που συνάντησαν κατά τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης των γενετικά τροποποιημένων ("μεταλλαγμένων") προϊόντων, από εκατομμύρια αγρότες στην Ινδία ως συνεταιρισμούς και ακτιβιστές στη Γαλλία και από τη Βραζιλία ως τον Καναδά. Γι' αυτό και πλέον προτιμούν ελεγχόμενους τρόπους προπαγάνδας: συνέδρια όπως αυτό, πληρωμένα άρθρα στον Τύπο σε τακτική βάση, καθώς και προώθηση ισχυρών συμμαχιών με πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιστήμονες, κάτι που φάνηκε και στο συνέδριο αυτό, που έγινε υπό την αιγίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ και του Ισραήλ και με συμμετοχή υπουργών και εκπροσώπων τύπου της κυβέρνησης.

Η αντίθεσή μας στη βιοτεχνολογία είναι αντίθεση στην καπιταλιστική ευγονική

Την προηγούμενη φορά που έκαναν παρόμοια πειράματα με τα γονίδια ήταν στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί. Σήμερα δεν υπάρχει ανάγκη να οργανώσουν κάποια συνωμοσία, έστω και κρατική. Αναλαμβάνει η αγορά: Οι μεγάλες εταιρείες, συνεπικουρούμενες από τους κρατικούς θεσμούς, τη στρατιωτικοποίηση της επιστήμης, την καλλιέργεια της ιδεολογίας της ασφάλειας και της "αντιτρομοκρατίας". Κι ούτε χρειάζεται να επιδιώκουν αποκλειστικά την παραγωγή ξανθών, γαλανομάτηδων αρίων. Το μοντέλο μπορεί να είναι πολυπολιτισμικό, αλλά οπωσδήποτε όμορφο, έξυπνο, εργατικό, καταναλωτικό, πειθήνιο. Όμως αυτό που εμφανίζεται, γεμάτο υποσχέσεις, ως ο μοναδικός ανοιχτός ορίζοντας για την καπιταλιστική κυριαρχία –μια νέα απέραντη αγορά κυττάρων με τη σφραγίδα του απόλυτου ελέγχου- είναι για την κοινωνία το ίδιο εφιαλτικό με το παρελθόν. Στην πολιτική αυτή που ακολουθούν είμαστε αντίθετοι καθώς είμαστε αντίθετοι στη λογική του κέρδους που δικαιολογεί πολέμους, και καταστροφές για χάρη της «ανάπτυξης» και της «ευημερίας» των πολυεθνικών εταιρειών και των κυβερνήσεων με τις οποίες συνεργάζονται. Ακόμη είμαστε αντίθετοι στην κυριαρχία της ιδεολογίας του επιστημονισμού, του ψευδοορθολογισμού που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αναλώσιμους, που θεωρεί τη ζωή, την αναπαραγωγή και κάθε βιολογικό προϊόν πρώτη ύλη της βιομηχανίας της βιοτεχνολογίας.

Στα σχέδια της κυριαρχίας για τον απόλυτο έλεγχο της κοινωνίας εμείς αντιστεκόμαστε. Ξέρουμε τι κάνουν και τους παρακολουθούμε. Η πορεία ενάντια στο συνέδριο ήταν μόνο η αφορμή για την συνέχεια.