13/3/08

H SYGENTA ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

Στις 21/10/07 κατά την διάρκεια κατάληψης αγροτών σε παράνομο πειραματικό χωράφι της ελβετικής πολυεθνικής εταιρίας Syngenta στην Βραζιλία, ένα άτομο εκτελέστηκε εξ επαφής και άλλα έξι τραυματίστηκαν, από την ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας που είχε προσλάβει η εταιρία.
Το πειραματικό χωράφι της εν λόγω εταιρείας είχε στηθεί για την δοκιμή γενετικά τροποποιημένων σπόρων - μεταλλαγμένα - και ήταν παράνομο γιατί βρισκόταν σε προστατευόμενη περιοχή με μεγάλη βιοποικιλότητα. Οι οργανώσεις Via Campesina και MST - κινήματα καταλήψεων γης από αγρότες- θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την τρομοκρατία που διασπείρεται από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας κατέλαβαν την περιοχή. Τα διεθνή κινήματα αγροτών Via Campesina και MST έχουν σαν έναν από τους κύριους άξονες της δράσης τους τον αγώνα ενάντια στις γενετικά τροφές και σπόρους. Μάχονται ενάντια στον έλεγχο της γεωργίας από μερικές πολυεθνικές εταιρίες. Πιστεύουν ότι η τροφή είναι πρωταρχικό δικαίωμα του ανθρώπου και για να το εκπληρώσουν αυτό οι αγρότες θα πρέπει να έχουν τη δική τους γη, νερό και σπόρους.
Αρχικά το χωράφι είχε καταληφθεί από οικογένειες αγροτών το Μάρτη 2006 για να δημοσιοποιηθεί η παράνομη αναπαραγωγή γενετικά τροποποιημένης σόγιας και καλαμποκιού στην περιοχή. Η κατάληψη έκανε γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο τα εγκλήματα της Syngenta. Μετά από 16 μήνες αντίστασης οι οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και στην προσπάθεια επανακατάληψης στις 21/10/2007 «ο ιδιωτικός στρατός» της εταιρείας άνοιξε πυρ στους αγρότες. Δεν ήταν τυχαίο ότι το άτομο που εκτελέστηκε ήταν δραστήριο μέλος της MST, και είχε απειληθεί μαζί με άλλους δύο συντρόφους του στο παρελθόν από την ένωση γαιοκτημόνων, που κατευθύνουν τις παραστρατιωτικές αυτές οργανώσεις.
Η κατάληψη του χωραφιού είχε στόχο να υπερασπιστεί το δικαίωμα των αγροτών να καλλιεργούν μικρές εκτάσεις με βιολογικές μεθόδους, συμβάλλοντας στην διατήρηση των παραδοσιακών αγροοικοσυστημάτων. Οι γεωργοί είχαν στόχο την μετατροπή του χωραφιού σε κέντρο αγροοικολογίας που θα καταδεικνύει τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Η βίαιη καταστολή της πράξης αυτής από την πολυεθνική Syngenta δείχνει ότι η επιστήμη της βιοτεχνολογίας και οι εταιρίες που την εκπροσωπούν, αντιπροσωπεύουν μια κουλτούρα βίας και επιβολής, τόσο πάνω στη φύση όσο και στον άνθρωπο.

Επιβολή στην φύση και στον άνθρωπο.

Η τρομοκρατία που επιβάλουν οι εταιρίες βιοτεχνολογίας με τους μισθωτούς στρατιώτες τους και την ψευδή επιχειρηματολογία τους για το οφέλη των προϊόντων τους θα μας βρίσκει συνεχώς απέναντι της.