10/5/09

Πανελλαδικό τριήμερο εκδηλώσεων και συζητήσεων

για την


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

15-16-17 Μαΐου


κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ – Θεσσαλονίκη

Ομήρου με Περδίκα γωνία Κ. Τούμπα

λεωφορεία: 2, 58 (στάση Θεαγένειο)

12 (στάση Υφανέτ)


ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ


Παρασκευή 15/5/09ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ (8.00μμ)


ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

1. Τι είναι η βιοτεχνολογία. Γιατί είμαστε ενάντια στη βιοτεχνολογία της κυριαρχίας

2. O πρόδρομος: ''Πράσινη επανάσταση" - Εκβιομηχάνιση της γεωργίας

("Πράσινη επάνασταση" = Η μαζική εισαγωγή στη γεωργία λιπάσμάτων και φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και οι καταστροφικές επιπτώσεις τους).

3. Γιατί λέμε όχι στην βιοτεχνολογία της κυριαρχίας στη γεωργία

4. Η οικολογική γεωργία. Μια άλλη προοπτική για τη γεωργίαΣάββατο 16/5/09ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΣΜΟ (4.00μμ)


ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

1. Ούτε Θεός ούτε Γονίδιο - Κριτική στο κυρίαρχο επιστημονικό παράδειγμα

(Ο Επιστημονισμός χτίζει για τον εαυτό του τον νέο κυρίαρχο μύθο. Με αφορμή την κατανόηση-εξήγηση του κόσμου επιχειρεί τη χειραγώγησή του. Ιδιοποιείται το προνόμιο του μοναδικού αληθινού Λόγου, θέλοντας να αποϊστορικοποιηθεί, να βγει εκτός του πεδίου της κοινωνικής κριτικής. Zητούμενό μας είναι η επανοηματοδότηση επιστήμης & πολιτισμού, με γνώμονα την υπέρβαση κάθε απλοϊκού επιστημονικού αναγωγισμού και την εγκατάλειψη των βλέψεων για ορθολογική κυριαρχία τόσο της φύσης όσο και του ίδιου του ανθρώπου.)


2. Υπερανθρωπισμός και σχέση Ανθρώπου-Φύσης

(Η ιδέα της σύγκλισης της βιοτεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας της πληροφορικής και της γνωσιακής επιστήμης είναι σύμφυτη με τους στόχους των λεγόμενων «υπερανθρωπιστών», δηλαδή τη «βελτίωση» της ανθρώπινης και μη φύσης και την επέκταση του ανθρώπινου ελέγχου σε όλα τα επίπεδα της ύλης. Στη σχετική εισήγηση παρουσιάζεται η επισκόπηση της σχετικής συζήτησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και γίνεται μια τοποθέτηση σχετικά με τη σημασία του εγχειρήματος της σύγκλισης για την ελευθερία του ανθρώπου και της φύσης.)ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (7.00μμ)


ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

1. Κριτική στο θεσμό της ιατρικής - Ο ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών

(Η βιοτεχνολογία στην ιατρική, ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της ιατρικής, της ιατρικοποίησης της ζωής, της κυριαρχίας της μηχανιστικής αντίληψης για το σώμα και τον άνθρωπο γενικότερα. Ο ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών: χειραγώγηση της έρευνας, προπαγάνδα, εμπόριο ελπίδας, επιβολή θεραπειών, επινόηση ασθενειών, σαμποτάρισμα/συκοφάντηση των εναλλακτικών προτάσεων.)


2. Παλαιά και νέα ευγονική

(Από τις απαρχές της η ευγονική υπήρξε το όνειρο της επιστήμης για τη “διόρθωση” της κοινωνίας μέσω του εξορθολογισμού της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το “όραμά” της διατηρείται, με άλλα ονόματα: μοριακή βιολογία, γενετική μηχανική, βιοτεχνολογία. Η νέα ευγονική εξακολουθεί να εντοπίζει τις αιτίες της κακοδαιμονίας του ανθρώπου στα απώτατα βιολογικά του χαρακτηριστικά (σήμερα στα γονίδια), αλλά αντί να επιβάλλεται από το κράτος προτιμά να επιβάλλεται από την αγορά.)
Κυριακή 17/5/09ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (12.00μμ)


ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

1. Bionova: Ο ρόλος των αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Βιοτεχνολογικού Λόμπι

(Ένας φορέας που έχει επωμιστεί το ρόλο του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Λόμπι βιοτεχνολογίας. Με ατζέντα που περιλαμβάνει την προπαγάνδιση των γ.τ.ο., τις καινοτομίες σε ιατρική και βιολογία, τις πατέντες σε γονιδιακό υλικό και τις συνεργασίες του επιχειρηματικού με τον ακαδημαϊκό κόσμο. Κι όλα αυτά με την πρόφαση της επιστημονικής και κοινωνικής ανάπτυξης.)


2. Κανονικοποίηση της ζωής

(Το κυρίαρχο ιδεολόγημα της διαχείρισης και του ελέγχου επεκτείνεται, φιλοδοξώντας να καλύψει κάθε έκφανση του ζωικού, ορθολογικοποιώντας και εξομαλύνοντας το ζωικό πεδίο. Τα δόγματα της διαχείρισης των δασών και της εξόντωσης -μέσω της στείρωσης- των ελεύθερων ζώων της πόλης και πώς αυτά συναντιούνται με αυτό της διαχείρισης του ανθρώπινου.)


3. Η επιλογή για αντίσταση στη βιοτεχνολογία της κυριαρχίας είναι πολιτική

(Στο φάσμα της κυρίαρχης ιδεολογίας, η βιοτεχνολογία μέσα από ένα σύμπλεγμα εταιρειών, ερευνητικών κέντρων, κυβερνήσεων έρχεται ως νέα θρησκεία να διαχειριστεί τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη ελπίδα, αποσκοπώντας στον ολοκληρωτικό έλεγχο της ζωής και στη μεγιστοποίηση του κέρδους. Η κριτική μας σε αυτήν τη νέα ιδεολογία, σε αυτή τη νέα σχέση κυριαρχίας και εκμετάλλευσης δεν περιορίζεται σε θέματα βιοηθικής, αλλά αποτελεί πτυχή μιας συνολικότερης κριτικής και αντιπαράθεσης με το σύστημα εκμετάλλευσης και κυριαρχίας.)ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ*


1. Γυναικείο σώμα και ιατρικοποίηση

(Πώς η ιατρικοποίηση και η εμπορευματοποίηση της ζωής αποτυπώνονται στο γυναικείο σώμα μετατρέποντάς το σε πλατφόρμα για τους πειραματισμούς της βιοτεχνολογίας και σε φορέα των θεσμών της κυριαρχίας. Ένας ερευνητικός χώρος ο οποίος ακολουθεί την πορεία της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος: το σώμα ως εργαλείο για τη διαιώνιση του βιο-κεφαλαίου.)


2. Συνθετική βιολογία


3. Βιοκαύσιμα* Οι θεματικοί χώροι θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και θα είναι ανοιχτοί:

Παρασκευή, από τις 5:00μμ

Σάββατο, από τις 2:00μμ

Κυριακή, από τις 11:00πμΠΡΟΒΟΛΕΣ*• We feed the world (95')

• The future of food (88')

• The world according to Monsanto (110')

*Και οι 3 ταινίες θα προβληθούν και την Παρασκευή (5:00μμ) και το Σάββατο (3:00μμ)Παρασκευή: Καφενείο (5.00μμ)

Σάββατο: Mεσημεριανή κουζίνα (2.00μμ)

Κυριακή: Πρωινό καφενείο (11:00π.μ.)


ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ

ελευθεριακό δίκτυο αντίστασης στη βιοτεχνολογία και την τεχνοεπιστήμη της κυριαρχίας

koinostopos@lists.riseup.net

http://blogs.espiv.net/koinostopos